Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Καλά κρυμμένες ιστορίες του ελληνικού ιμπεριαλισμού

Θεσσαλονίκη / Οκτώβρης 2010

Σε αυτές τις γιορτινές μέρες, που η γαλανόλευκη σημαία με τόση αναίδεια στιγματίζει την πολυεθνική ιστορία της πόλης, αποκρύπτει τις κοινωνικές-ταξικές ρίζες της κρίσης του υπάρχοντος συστήματος ανάγοντας το σε ζήτημα καθαρότητας του έθνους και προστασίας των αφεντικών του, είπα να κάνω κάτι που είχα στο μυαλό μου από καιρό!

Μάζεψα τα λινκ από "Τα μυστικά του βούρκου: καλά κρυμμένες ιστορίες του ελληνικού ιμπεριαλισμού", υλικό κριτικής παρουσίασης της ελληνικής ιστορίας από το περιοδικό Σαράγιεβο και τα παραθέτω.

Τα μυστικά του βούρκου (α' μέρος)

Τα μυστικά του βούρκου (β' μέρος)
Τα μυστικά του βούρκου (γ' μέρος)
Τα μυστικά του βούρκου (δ' μέρος)
Τα μυστικά του βούρκου (ε' μέρος)
Τα μυστικά του βούρκου (στ' μέρος)
Τα μυστικά του βούρκου (ζ' μέρος)
Τα μυστικά του βούρκου (η' μέρος)
Τα μυστικά του βούρκου (θ' μέρος)
Τα μυστικά του βούρκου (ι' μέρος)
Τα μυστικά του βούρκου (κ' μέρος)
Τα μυστικά του βούρκου (λ' μέρος)
Τα μυστικά του βούρκου (μ' μέρος)
Τα μυστικά του βούρκου (ν' μέρος)
Τα μυστικά του βούρκου (ξ' μέρος)
Τα μυστικά του βούρκου (ο' μέρος)

Τα τελευταία link δεν διατίθενται σε ολοκληρωμένη μορφή ηλεκτρονικά, σε κάθε περίπτωση μπορούν να αναζητηθούν σε έντυπη μορφή.
-----
Επίσης παραθέτω την σημαντική προσπάθεια από την ομάδα ενάντια στον εθνικισμό της φάμπρικα υφανετ να μιλήσει ενάντια τόσο στον εθνικισμό όσο και στον αντι-ιμπεριαλισμό με την έννοια ότι ο δεύτερος αποτελεί ενσωματώσιμη κρατική ιδεολογία οι οποία συχνά αντικαθιστά τον κοινωνικό-ταξικό ανταγωνισμό με τους ανταγωνισμούς μεταξύ "ισχυρότερων" και "ασθενέστερων" κρατών.


--------
Στις μέρες αυτές που όλα παίζονται και το ζήτημα της επανάστασης είναι ανοιχτό η οικειοποίηση της μνήμης να γίνει όπλο στα χέρια μας




Δεν υπάρχουν σχόλια: