Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2008

Για την Τija

Μέσα από τις ράγες του τρένου ο κροταλίας φτάνει σε ένα παράξενο ισχνό οικοδόμημα. Ο κροταλίας είναι πολύχρωμος και τόσο λυγερός που μοιάζει μοχθηρός και επικίνδυνος. Κινείται συνεχώς, κυλάει αργά, κάθε τόσο εξαφανίζεται και εμφανίζεται σαν το καρέ μία παλιάς ασπρόμαυρης ταινίας. Η προοπτική μπροστά του είναι μικρή (κρίμα γιατί εκεί ήθελα να ζωγραφίσω όλο τον κόσμο). Μέσα από την ομίχλη του τέλους το φίδι κινείται προς τα κόκκινα σπίτια. Τα κόκκινα σπίτια ήθελαν να είναι συνετά και να δημιουργήσουν μία ολόκληρη πόλη. Το ένα δίπλα στο άλλο, τα κόκκινα σπίτια έγιναν ένα μεγαλοπρεπές τείχος μπροστά στα μάτια μου. Το βήμα να ανέβεις επάνω του δεν το έκανες και η πληγή ξεχύνεται σαν πέταλο που περιτριγυρίζει την λίμνη. Οι κυματισμοί της όμως είναι η μόνη ζωή που υπάρχει. Το καταλάβαμε αυτό αφού είδαμε ότι χρόνος σημαίνει κίνηση. Χρόνος σημαίνει απόσταση που διανύετε σε μία κίνηση. Μείναμε ακίνητοι μέσα στην εναλλαγή των τοπίων. Η προσπάθειά μας να σταματήσουμε τον χρόνο είναι η αγωνία μας μπροστά στον θάνατο. Το παιχνίδι που μου έμαθες ήταν και είναι διδακτικό. O αριθμός του ζαριού ήταν και είναι πέντε. Το ζάρι γεννήθηκε από μία γάτα που την λιώνω στην παλάμη μου. Παίρνει την μορφή ενός ιπτάμενου φιδιού και επιστρέφει δυνατότερη. Όταν όλα κινούνται το ζάρι ετοιμάζεται να κυλήσει. Χτυπάω το φίδι με χαρά και εξοστρακίζεται. Ένα, δύο, τρία. Ευτυχώς τα παιδιά χτίζουν πάντα ένα κάστρο δίπλα στην θάλασσα. Όταν όλα κινούνται το φίδι έχει εισχωρήσει στα ενδότερα. Μέσα από την ρωγμή το τείχος ανθίζει. Το τείχος είμαι εγώ και εσύ.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

An kai to keimeno einai epneusmeno apo kati pou mono esy ksereis...

Nomiza oti o kosmos mporei na zwgrafistei kai me mia mono teleia... teleia h teleia esy tha apofasiseis pou tha valeis ton tono... esy eisai o zwgrafos.
"Meiname akinhtoi... H prospatheia mas na stamathsoume ton xrono einai h agwnia mas mprosta sto thanato" eipes...
Einai h prospatheia mas... h skeptikh anamonh gia na mh zhsoume mia nekrh kai koufia zwh... lew. mporei h koufia zwh na einai o idios o thanatos... o thanatos mesa sth zwh... kai oxi meta apo authn
Alla "Eutyxws ta paidia xtizoun ena kastro dipla sth thalassa" omws otan auta megalwnoun(-oume) tous lene oti "sthn pragmatikothta" oi tarandoi den petane.
Magoi tou eautou mas na ginoume kai oi kymatismoi ths limnhs tha mas parotrynoun na kinoumaste ki emeis... dhladh na Zoume...

"H ousia ths zwhs einai na leitourgei kai gi'auto einai antagwnistikh se kathe akampsia"
Bilxem Raih

Το εργαλείο είπε...

Γειά σου Ανώνυμε! Το κείμενο είναι εμπνευσμένο από μία ζωγραφιά που έκανα για αυτό το πρόσωπο. Ενώ προχωρούσε έγραφα σε ένα χαρτί τι έβλεπα να συμβαίνει. Μετά έμπλεξα διάφορες εικόνες, αναμνήσεις, όνειρα κλπ και έτσι βγήκε αυτό το κειμενάκι. Σκέφτομαι ότι ίσως είναι πολύ αφαιρετικά αυτά που γράφω. Απο την μία θέλω να επικοινωνήσω κάτι με το γραπτό λόγο αλλά από την άλλη φοβάμαι ότι μόνο εγώ καταλαβαίνω αυτά τα οποία γράφω και ίσως χάνομαι μέσα σε μία ασαφή και πρόχειρη διάθεση σουρεαλισμού που ίσως τελικά δεν επικοινωνεί με τον καλύτερο τρόπο αυτό που θέλω να βγάλω. Από την άλλη ίσως χρειάζεται και πιό πολύ δουλειά! Σε ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σου.

Ανώνυμος είπε...

"Isws" afairetika h ontws...
den exei shmasia...
Asafh diathesh sourealismou? Pws omws allwste tha mporouse autos na mpei se kaloupia...?
Etsi ki alliws h texnh apo th stigmh pou ektithetai den anhkei mono sto dhmiourgo ths...etsi de lene? ki etsi den einai...?

As afhsoume loipon thn agnothta mas na mas kanei na katalavoume osa perissotera mporoume... h ton kathena mas oso diaforetika ginetai ...

Give me more...give me more!!!
:)